خطر سفره ماهی پهن برقی یااستینگرای ها به نظامیان غواص
دکتر رحمت سخنی از مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه Dr.RAHMAT SOKHANI
دریا واقیانوسهای با تمامی عظمت و زیبائیهای درونشان گاها برای کسانیکه مانند غواصان نظامی نیروهای دریایی به غواصی میپردازند بسیار خطرناک بوده و کوچکترین بی احتیاطی به احتمال زیاد منجر به صدمه سربازان غواص و حتی مرگ آنها میشود در این قسمت به توصیف ماهی بسیار خطرناکی بنام سفره ماهی پهن برقی یا استینگرای ها میپردازیم هرچند باید اذهان داشت که اکثر سفره ماهی ها بی آزار هستند ولی این نوع بسیار مهاجم و خطرناک برای انسان مخصوصا غواصان نیروهای زیر آبی بوده و هست .استینگرای ها یا سفره ماهیهای پهن برقی در مناطق حاره ای، نیمه حارهای، گرم و معتدل وجود دارند. در آب پناه میگیرد و طوری در زیر ماسهها پنهان میشود که فقط دم و چشم هایش پیدا است. شکل آن شبیه به راکت است و یک دم دراز دارد. سالانه تقریبا 1800 حمله توسط استینگرای گزارش میشود. بیشتر حملهها زمانی اتفاق میافتد که نا خواسته پا روی پرههای آن بگذاریم که باعث میشود برای دفاع از خود ضربه ای با دم بزند. اسپین ها نزدیک به پایه دم قرار دارند. صدمات وارده شبیه به سوراخ یا زخم نبوده و بی اندازه دردناک میباشند. زخم ایجاد شده به صورت باد کرده و متورم و با حاشیه ای آبی رنگ بوده و عفونت زخم نیز اتفاق میافتد. علائم سیستمیک وجود داشته و ممکن است شامل غش، تهوع، استفراغ، عرق کردن، مشکلات تنفسی و افت فشار خون باشد.
پیشگیری از حمله سفره ماهی پهن برقی یا استینگرای ها:
در آبهای کم عمق که استینگرای تمایل به سکونت دارد، وقتی که وارد آب میشوید یک تکه چوب همراه خود داشته باشید تا بتوانید هم از پرههای آن دور شده و هم بتوانید آنرا فراری دهید.
درمان و امداد الیه در بعد گزش وحمله سفره ماهی پهن برقی یا استینگرای ها :
1. کمک رسانی اولیه مشابه با همانهایی که درمورد ماهی های سمی گفته شد میباشد و پادزهر نیز وجود ندارد.
2. درمان با آب گرم هم طبق اصولی که در مورد ماهی سمی آورده شده میباشد.
3. زخم راتمیز و بافت های مرده اطراف زخم را بردارید. تیغهای زائد را که باعث آسیب و آزار بافت میشوند دربیاورید. فراموش نکنید که حتما لباس های مصدوم را بیرون بیاورید مشابه با همان اصولی که در بخش گسترش توکسین آمده بود.
4. برای کاهش عوارضی که زندگی بیمار را تهدید میکند اوضاع را با دقت و صبر بیشتری بررسی کنید. علائم بیماری میتواند شامل نامنظمی در کار قلب، کاهش فشار خون، استفراغ، اسهال، عرق کردن، ضعف عضلانی، کاهش تنفس و ایست قلبی باشد. مرگ ومیر نیز گاه گاهی گزارش میشود.
5. روش های درمانی کزاز، درمان آنالجستیک و روشهای درمانی آنتی بیوتیکی مشابه همان اصولی هستند که در بخش ماهی های سمی آورده شدند.
http://www.rs272.com/ http://marinemedicine.blogfa.com http://www.sahand272.blogfa.com/ WEST AZERBAIJAN URMIA--Dr.RAHMAT SOKHANI
http://divers.blogfa.com/